Friday, May 21, 2010

journey of a lala girl 1 : she must be in heaven

Dia bersabar banyak dalam hal ini. Wah, makin rancak mereka berborak dan dia masih terpaku disitu. Lama. Hati dia sedikit tertanya-tanya, bukan begitu selalunya. Kenapa aku memilih jalan ini? Susah benar kiranya aku ingin meng’adapt’kan diriku dengan kumpulan ini, tetapi mengapa? Kerana cabaran? Kau jangan cuba bikin aku tergelak, Anita.Hatinya bicara. Sungguh hatinya terbelah bahagi sekarang samada ingin meneruskan atau pulang sahaja dengan apa-apa sahaja yang ada.

“ Tunggu apa, sister? Yok, cepat dong! Semua sisters yang lain udah di dalam bas”. Lamunan Anita kacau. Ah..si Indonesia itu dengan matanya yang hazel nut dan seyuman bak Travis di dalam movie Hana Montana..Barangkali ini yang membuatkan dia masih ‘on’ dengan rancangan gilanya.

Anita senyum dan angkatkan sedikit beg galasnya. Menandakan dia memang selalunya sedia untuk rancangan mereka. Rancangan yang baru seminggu lepas dia nyatakan persetujuan bersama rm 60 sebagai yuran perbelanjaan. Aneh, ini bukan kali pertama dia membuat keputusan terburu-buru tetapi yang ini benar2 membuatkan dia berfikir lebih daripada 3 kali.Ah, si Indonesia itu gamaknya..

“ Kalau lambat kitorang tinggalkan je kat sini :p..Rm 60 tu tak boleh refund tau.Kira burn~.hahaha”. Anita senyum lagi. Kali ini khas buat Karim, the Program Manager .Dia bukanlah kawan lama,jauh sekali kawan rapat. Namun Anita senang sekali berada dengannya. Bekerjasama dan berkawan dengannya, bukan berada disampingnya(versi berkasih) seperti yang di’tease’kan oleh kawan-kawannya.Memikirkan sahaja membuatkan Anita geli, mungkin juga malu.Antara dua tetapi Anita persetankan sahaja. Karim sudah punyai girlfriend dan dia tidak pula merasakan jejaka dari Kedah itu lebih daripada seorang abang.

“ Aku cuma senang dengannya. Tidak banyak bicara pelik-pelik. Lawaknya jarang-jarang dan ringan sahaja.tidak sakit hati” pernah diterangkan begitu kepada Marina,teman rapatnya pada suatu ketika dahulu, yang tidak cuba untuk faham.

“ Mula-mula senang kemudian suka dan akhirnya cinta..hemmm” mata Marina memandang syiling bilik dengan senyuman yang panjang. Usahanya tidak luntur.Gemar menerima libasan bantal daripada Anita.

“ Dia hanyalah seperti abang. Tidak lebih daripada itu” mukanya panas menahan malu dan marah yang entah muncul dari mana. Selalunya dapat dikawal tetapi tidak kali itu. Benar2 merasakan Marina buang akal.

“ ‘Abang’ ehem..ehem?!” nakal matanya menjeling Anita sambil muka masih mendongak syiling.

“Mustahil. Dia sudah ada girlfriend,silly :p “ Anita membalas sambil melibas laju bantal kekabu bercorak shin chan miliknya. Marina mengelak dan ketawa.

“ Whatever, such a relationship can crush in just a snap,U know dat!! Goda aja. All is fair in love and war”.

“ But I don’t love!!!!’

gema jeritannya bercampur tawa ketika mengejar Marlina laju kearah tandas. Yang paling sure, satu block D kolej Matahari tahu bahawa Anita ‘dont love’ somebody.

“Sorry I’m late” Anita menoleh laju kearah suara itu. Syukur,a familiar face and voice juga turut sama dalam program ini. Risau juga dia misi peribadinya itu untuk menjalani program itu as fun dan enjoyable as possible tidak terlaksana. Alasannnya mungkin tidak relevan tetapi Anita amat arif tentang dirinya sendiri. Tidak mungkin dia akan menjadi dirinya sendiri yang fun (pada Anita,dirinya yang sebenar amat menyeronokkan dan menyenangkan) tanpa kehadiran orang yang dikenali. Paling tidak adalah kawan dan sudah mengenali dirinya sebelum ini.

Anas senyum dengan sepuluh jarinya tersusun rapat. Sudah boleh dijangka daripada pemuda yang Anita kira amat sopan dan cool. Sengih seperti kerang busuk daripada Anas tidak mungkin menyakitkan hatinya malah bagi Anita itulah yang membuatkan Anita ‘dont give a damn’ dia sudah punya teman wanita. Jejaka sepertinya sepatutnya amat bebas( carefree) dan tidak terikat dengan wanita. Tatapi dia sudah buat pilihan. Memilih untuk berkasih seperti yang lain dan Anita tidak pernah campur dalam hal itu.

“ Ingatkan tak datang. Aku almost cancel” Anita meluahkan perkara yang bermain di fikirannya sejak dia tiba di dataran menunggu itu. Dia mengawal nada suaranya supaya tidak berbaur manja dan mengada-ngada. Sukarnya. Tetapi dia sudah miliki teman wanita dan Anita mempunyai pendirian yang sendiri berkenaan lelaki yang sudah di’cop’.dia percayakan ‘what you give you get back’ dan semestinya mahukan teman lelaki yang setia kelak.

“Sorry again. Mak aku is such a fuss. Dia kirim salam semua. Dia bekalkan nasi goreng dan keropok buat breakfast.” Matanya melirik ke arah bungkusan Tupperware besar bersama jug besar berisi sirap selasih. Bagaikan mempunyai magis dia nantikan sahaja sorakkan daripada kawan-kawannya dan dia tidak perlu menunggu lama.

“YEAY!!!MAKANAN FREE!!”

Anita toleh ke belakang Anas, mengekori suara sorakan yang meriah dan ramai. Woo..RAmainya dudes. Ada setengahnya yang dia kenali dan ada juga yang akan dikenali tetapi Anita bukanlah seorang yang picky.

‘i must be in heaven’ bicara hati kecil Anita sambil melambai lembut kea arah mereka dengan senyuman yang dia sendiri sukar tafsir.Perlahan-lahan kepalanya didekatkan pada Anas bersama senyum yang masih bersisa dan halus dia berbisik.

“i love being single.” Anas senyum juga dan faham benar dengan Anita.

No comments:

Post a Comment